مسئولان در بخش های گوناگون، نوآوری، خلاقیت و ابتکار در روشها را وظیفه خود بدانند -رهبر معظم انقلاب   
۱۳۹۳ شنبه ۳ آبان -اِسَّبِت ١ محرم ١٤٣٦ - Saturday October 2014
نقشه وب سایت   تماس با ما  جستجو در وب سایت  ورود به صفحه اصلی
  بازدید ها :  2732   بازدید    تاریخ درج مطلب  5/7/1389    
 
 
زنجیره های غذایی و شبکه های غذایی چه هستند؟

هر موجود زنده اي به انرژي نياز دارد تا زنده بماند. براي مثال گياهان از خورشيد انر‍ژي مي گيرند. بعضي از جانوران گياهان را مي خورند و بعضي از جانوران، جانوران ديگر را مي خورند. يك زنجيره غذايي، توالي موجوداتي است كه در يك جامعه زيست شناسي(اكوسيستم) موجودات ديگر را مي خورند تا مواد مغذي به دست آورند. يك زنجيره غذايي با منبع انرژي اوليه شروع مي شود كه معمولاً خورشيد يا مجراهاي درياهاي عميق داغ و در حال جوش است. حلقه بعدي در زنجيره، موجود زنده اي است كه غذايش را از منبع انرژي اوليه تأمين مي كند. اين موجودات زنده به عنوان مثال گياهان فتوسنتز كننده اي هستند كه غذاي شان را از نور خورشيد مي سازند (با استفاده از فرايندي به نام فتوسنتز) يا باكتري هاي شيموسنتز كننده هستند كه انرژي غذايي شان را از مواد شيميايي، در منافذ آبي-گرمايي مي سازند. اين ها آتوتروف ها يا توليد كنندگان اوليه ناميده مي شوند. در حلقه بعد موجوداتي قرار دارند كه آتوتروف ها را مي خورند. اين موجودات زنده گياهخواران يا مصرف كنندگان اوليه هستند. مثال اين موجودات خرگوش است كه علف مي خورد. حلقه بعدي در زنجيره حيواناتي هستند كه گياهخواران را مي خورند. اين ها مصرف كنندگان ثانويه ناميده مي شوند. نمونه آن ها مار است كه خرگوش ها را مي خورد. اين حيوانات به وسيله شكارچيان بزرگ و قوي خورده مي شوند. مثال آن ها جغد است كه مارها را مي خورد. مصرف كنندگان ترتياري به وسيله مصرف كنندگان كواترنري خورده مي شوند. يك مثال از آن ها شاهين است كه جغدها را مي خورد. هر زنجيره غذايي با يك گوشتخوار و جانوري بدون دشمن طبيعي در رأس پايان مي يابد(مثل شاهين، خرس قطبي و تمساح). فلش ها در زنجيره غذايي، جريان انرژي را ازخورشيد يا منفذهاي گرمايي آبي به يك شكارچي نوك نشان مي دهد. هنگامي كه انرژي از موجود زنده به موجود زنده دیگر جريان مي يابد، انرژي در هر پله از دست مي رود. شبكه اي از تعداد زيادي زنجيره هاي غذايي، شبكه غذايي ناميده مي شود.

سطح پيروي

سطح پيروي يك موجود زنده موقعيتي است كه اين موجود زنده در يك زنجيره غذايي دارد.
1-توليد كنندگان اوليه(موجودات زنده اي كه غذاي شان را از نور خورشيد و يا از انرژي شيميايي در مجراهاي درياي عميق مي سازند)، پايه هر زنجيره غذايي هستند. اين موجودات زنده آتوتروف ها ناميده مي شوند.
2- مصرف كنندگان اوليه جانوراني هستند كه توليد كنندگان اوليه را مي خورند. آن ها گياهخوار هم ناميده مي شوند.
3- مصرف كنندگان ثانويه، مصرف كنندگان اوليه را مي خورند. آن ها گوشتخواران و همه چيزخواران هستند(حيواناتي كه هم حيوانات و هم گياهان را مي خورند).
4- مصرف كنندگان ترتياري، مصرف كنندگان ثانويه را مي خورند.
5- مصرف كنندگان كواترنري، مصرف كنندگان ترتياري را مي خورند.
6- زنجيره هاي غذايي با شكارچيان، یعنی جانوراني كه دشمني ندارند يا دشمنان كمي دارند، پايان مي پذيرد. وقتي موجود زنده اي مي ميرد، در نهايت به وسيله جانورانی مثل كركس ها، كرم ها و خرچنگ ها خورده مي شود و به وسيله تجزيه كنندگان(اكثراً باكتري ها) و نیز تداوم تبادل انرژي تجزيه مي شود. موقعيت بعضي از موجودات زنده در زنجيره غذايي مي تواند هنگامي كه غذاي شان متفاوت مي شود، فرق كند. براي مثال موقعي كه يك خرس توت مي خورد، مثل يك مصرف كننده اوليه عمل مي كند. موقعي كه يك خرس يك جونده گياهخواري را مي خورد، مثل يك مصرف كننده ثانويه عمل مي كند. موقعي كه خرس ماهي آزاد(سالمون) را مي خورد،‌ مثل يك مصرف كننده ترتياري عمل مي كند(اين به خاطر اين است كه سالمون يك مصرف كننده ثانويه است. چون سالمون شاه ماهي را مي خورد كه آن هم زوپلانكتون ها را مي خورد، كه زوپلانكتون هم فيتوپلانكتون ها را مي خورد كه آن ها هم انرژي شان را از نور خورشيد به دست مي آورند).

تعداد موجودات زنده

در هر شبكه غذايي، انرژي هر لحظه از دست مي  رود. چون كه يك موجود زنده، موجود زنده ديگري را مي خورد. به اين خاطر بايد گياهان خيلي بيشتري نسبت به گياهخواران وجود داشته باشد. به اين ترتيب تعداد آتوتروف ها از هتروتروف ها بيشتر است و تعداد گياهخواران از گوشتخواران بيشتر است. اگر چه رقابت شديدي بين جانوران وجود دارد، اما يك وابستگی متقابل هم بين آن ها وجود دارد. موقعي كه يك گونه منقرض مي شود، مي تواند يك زنجيره كامل از گونه هاي ديگر را تحت تأثير قرار دهد و نتايج غير قابل پيش بيني ای به بار آورد.

تعادل

هنگامي كه تعداد گوشتخواران در يك جامعه افزايش مي يابد، تعداد بيشتر و بيشتري از گياهخواران را مي خورند كه جمعيت گياهخواران را كاهش مي دهد و براي گوشتخواران سخت و سخت تر مي شود تا گياهخواري را بيابند و بخورند و جمعيت گوشتخواران كاهش مي يابد. به این شکل، گوشتخواران و گياهخواران در تعادل نسبتاً پايدار مي مانند. چرا که هر جمعيت، جمعيت ديگري را محدود مي كند. يك تعادل مشابه بين گياهان و گياهخواران نیز وجود دارد.

 

 

 

 

 

اين مقاله تا چه اندازه براي شما مفيد بوده است؟

 12345 
ضعيفعالي
توضیحات شما . (اختياري)

ميانگين آرا :3.3 از 5 امتياز است.


12345
13 : تعداد کل آرا ارسال شده
-1 12407 -1 -1

تغذیه
بیماری ها
داروشناسی
سلامت جامعه
  
 
ارسال به دوستان


در صورتی که مایلید دوستان شما نیز از این مطلب استفاده کنند , کافیست نام و آدرس ایمیل خود و دوست خود  را وارد نموده تا این مطلب به دوستتان ارسال شود.
 




 
صفحه اصلی | اخبار و رویداد ها | مجموعه مطالب | اردبیل شناسی | صدرا | مسابقات | تماس با ما
Copyright 2009 Tebyan Branch Of Ardebil Province. All rights reserved.
Web Design : WebHouse