مسئولان در بخش های گوناگون، نوآوری، خلاقیت و ابتکار در روشها را وظیفه خود بدانند -رهبر معظم انقلاب   
۱۳۹۳ شنبه ۱۰ آبان -اِسَّبِت ٨ محرم ١٤٣٦ - Saturday November 2014
نقشه وب سایت   تماس با ما  جستجو در وب سایت  ورود به صفحه اصلی
  بازدید ها :  1792   بازدید    تاریخ درج مطلب  18/11/1389    
 
 
خوراکی های مفید برای تقویت حافظه

مويز: يكي از مواردي كه در روايات براي ياد سپاري مفيد دانسته‎اند مويز است. مويز اصطلاحاً به انگور سياه و يا انگور ياقوتي كه دانه‎ هاي آن ها درشت است و هسته‎ هاي بزرگي نيز همراه دارد گفته مي شود وقتي كه آن ها را خشك كنند بدان مويز گويند. اگر كسي بخواهيد از يادآموزي قدرتمندي برخوردار باشد بايد روزي 21 دانه صبح ها قبل از خوردن صبحانه بجود، خصوصاً هسته‎ هاي آن ها را بايد نرم كند.[1]

كندر: كندر دو نوع است يك نوع آن را با اسپند مخلوط مي كنند و روي آتش مي ‎ريزند كه بوي بسيار خوشي دارد، نوع ديگر آن به شكل ماده‎اي شفاف است كه مقداري هم تلخ مي ‎باشد، مانند شيره‎ هائي كه از تنه درخت هاي هلو، زردآلو، آلبالو و... خارج مي ‎شود و به آن(زنج) مي ‎گويند كه آن ها را هم مي ‎خورند و هم براي آهار دادن پارچه بكار مي ‎برند، البته«زنج» تلخ نيست. كندر را هر روز بايد به مقدار يك عدس در دهان گذاشت و جويد. پيامبر خدا(ص) به علي(ع) فرمود: سه چيز قدرت حافظه را مي ‎افزايد و معده را نرم مي ‎كند كه يكي از آن سه مورد كندر بود[2]. امام صادق(ع) فرمود: به زنان باردار كندر بخورانيد تا حافظه فرزندان تان قوي شود.[3] پيامبر خدا(ص) فرمود: نسبت به كندر توجه داشته باشيد زيرا ناراحتي را از بين مي‎ برد... عقل را زياد مي ‎كند و بر نيروي عقل مي ‎افزايد، نور چشم را زياد مي‎ كند و نيز فراموشي را از ميان برمي ‎دارد.[4] خوردن كندر رطوبت حافظه را نيز از بين مي ‎برد.

سيب و به: براي دو ميوه سيب و به فوائد زيادي ذكر شده.[5] امام علي(ع) فرمود: به و سيب قلب را قوي مي‎ كند و معده را خوشبو مي‎ كند و عقل و فكر را صيقل مي‎ دهد.[6] البته ناگفته نماند كه سيب ترش براي حافظه مضر است.[7] ضمناً اين دو ميوه سرشار از ويتامين هاي مختلف و مقداري املاح معدني و آهن، منگنز و كلر و كلسيم و... است.[8] سيب بيماري هاي اعصاب، رماتيسم، تنگ نفس و... را كاهش مي ‎دهد.[9] سيب اشتهاء آور ضدعفوني كننده دهان، درمان اسهال(اگر نارس باشد) تقويت لثه‎ها، پاك كننده سموم و ميكروب هاي بدن، تعادل بيماران اوره‎اي و... است.
سنگ كيسه صفراء و كليه را ذوب مي ‎كند.[10] گلابي در ماني است براي كساني كه مبتلا به فشار خون هستند، درد مفاصل دارند، رماتيسم دارند و...[11] البته اين گوشه‎اي از فوائد اين دو ميوه ارزنده است. از آن جا كه در شب هم بستر شدن پيامبر خدا(ص) با خديجه(س) خداي متعال براي ايشان توسط جبرئيل(ع) يك سيب فرستاد كه نيمي خود ميل كند و نيمي را به خديجه دهد معلوم مي ‎شود ويژگي هاي ديگري هم دارد.

سركه: سركه فوائد زيادي دارد و براي آن آثاري برشمرده‎اند از جمله آن ها اين است كه ذهن را بارور مي‎ كند: امام صادق(ع) فرمود: سركه قدرت عقل(يادسپاري) را تشديد مي‎ كند و آن را بارور مي ‎سازد، آن گونه كه ممكن است انسان خود دچار تعجب گردد.[12] امام رضا(ع) فرمود: سركه قواي عقل را بارور مي‎ كند و ذهن را قوي مي ‎نمايد.[13] گر چه خوردن زياد سركه چندان نيكو نيست ولي چند روزي(3 ـ 5 ـ 7) صبح ها قبل از صبحانه حدود يك استكان براي دفع برخي انگل ها و كرم هاي داخلي معده مفيد است.[14] وقتي معده كار طبيعي خود را انجام داد و مواد ارزنده‎اش توسط كرم هائي كه به جداره معده متصل مي ‎گردند جذب نشد در نتيجه نيروي كافي به فكر و ذهن انسان خواهد رسيد. قابل ذكر است كه سركه ناشتا براي كساني كه ناراحتي اعصاب و زخم معده دارند زيان ‎آور است.

انار: امام صادق(ع) فرمود: انار را با پيه‎ هاي اطرافش بخوريد كه معده را دباغي مي ‎كند و ذهن را زياد مي ‎كند.[15] برخي مواقع معده در اثر خوردن برخي غذاهائي كه اسيد يا باز و... زياد دارند موجب مي ‎گردد كه شيارهاي آن محو گردد با خوردن انار مخصوصاً با پيه هاي اطرافش شيارهاي اطراف روده و معده باز آوري مي ‎شود. پيامبر خدا(ص)  فرمود: انار معده را قوي و ذهن را رشد مي ‎دهد.[16]

عسل: پيامبر خدا(ص) فرمود: هر كس حافظه مي ‎خواهد عسل بخورد.[17] علي(ع) فرمود: عسل هر دردي را درمان مي ‎كند، بلغم را كم مي‎ كند و فكر و دل را جلا مي‎ بخشد.[18] پيامبر خدا(ص) فرمود: عسل فراموشي را نابود مي‎ كند و حافظه را زياد مي ‎كند.[19] عسل داراي آهن، پتاسيم، كلسيم، منگنز، سديم، فسفر فراواني است عسل داراي خاصيت راديواكتيو است كه موجب مي ‎شود بسياري از بيماري ها بازگشت نكند.[20] عسل مبتلايان به مرض قند(به مقدار كم) مفيد است.[21] امام صادق(ع) فرمود: هيچ چيز(از خوردني هاي طبيعي) مثل عسل مفيد نيست.[22] امام صادق(ع) فرمود: اگر مقداري زعفران را با سعد(به نسبت يك به يك) نرم كرده و مخلوط نمائيد بعد با عسل مخلوط نمائيد و هر روزي دو مثقال ميل نمائيد آنقدر حافظه شما زياد مي‎ گردد كه مي ‎ترسم نسبت سحر به شما بدهند.[23] مواردي ديگر نيز در روايات ذكر شده عبارتند از: فلفل سياه، بادام، پسته. نارگيل ضعف يادداري را از بين مي‎ برد. پياز بخاطر فسفري كه دارد انجام كار فكري را آسان مي‎ كند. سير براي جبران ضعف حافظه و... مفيد است. شير گوسفند قدرت حافظه را قوت مي بخشد. [24]

پی نوشت ها:
[1]. سفينة البحار، ج 1، ص 280.
[2]. خصال، ص 126؛ و بحارالانوار، ج 79، ص 319.
[3]. مكارم الاخلاق، ص 221.
[4]. مكارم الاخلاق، ص 84؛ و بحارالانوار، ج 62، ص 294.
[5]. المحاسن، ص 550.
[6]. فروع كافي، ج 6، ص 357(هفت روايت وجود دارد).
[7]. ... اكل التفاح يعني الحامض(سفينه، ج 1، ص 588).
[8]. مأخذ 3، صفحات 171 و 179.
[9]. مأخذ 3، صفحه 178؛ و مأخذ 4، ص 201.
[10]. مأخذ 3، صفحه 178؛ و مأخذ 4، ص 201.
[11]. مأخذ 3، صفحه 178.
[12]. الخل يشد العقل...(وسائل، ج 17، ص 67).
[13]. كافي، ج 6، ص 329.
[14]. ... و يقتل دواب البطن...(وسائل، ج 17، ص 69).
[15]. المحاسن، ص 542: كلر الرمان بشحمه...
[16]. المحاسن، ص 543.
[17]. مكارم، ص 165.
[18]. مكارم الاخلاق، ص 166.
[19]. مكارم الاخلاق، ص 166.
[20]. مأخذ 4، ص 142.
[21]. مأخذ 4، ص 143.
[22]. كافي، ج 6، ص 332.
[23]. سفينة البحار، ج 1، ص 286.
[24]. اين موارد را از مأخذ 3، صفحات 163ـ196 برگرفته‎ايم. اگر چه در مضامين روايات هم وجود دارد.

 

 

 

اين مقاله تا چه اندازه براي شما مفيد بوده است؟

 12345 
ضعيفعالي
توضیحات شما . (اختياري)

ميانگين آرا :5.0 از 5 امتياز است.


12345
7 : تعداد کل آرا ارسال شده
-1 17544 -1 -1

تغذیه
بیماری ها
داروشناسی
سلامت جامعه
  
 
ارسال به دوستان


در صورتی که مایلید دوستان شما نیز از این مطلب استفاده کنند , کافیست نام و آدرس ایمیل خود و دوست خود  را وارد نموده تا این مطلب به دوستتان ارسال شود.
 




 
صفحه اصلی | اخبار و رویداد ها | مجموعه مطالب | اردبیل شناسی | صدرا | مسابقات | تماس با ما
Copyright 2009 Tebyan Branch Of Ardebil Province. All rights reserved.
Web Design : WebHouse