تاريخچه دانشگاه
دانشکده علوم حدیث، یکى از مؤسسات آموزش عالى غیردولتی ـ غیرانتفاعى است که از سال 1378 با مجوز رسمى شوراى عالى انقلاب فرهنگى، فعـالیت آموزشى خود را آغاز کرده است. این دانشـکده در جوار حرم مطهر حضرت عبدالعظیم ـعلیهالسلامـ واقع شده، است.
اهداف دانشکده:
با توجه به نقش اساسی احادیث پیشوایان معصوم(ع) در شناخت معارف اصیل اسلامی و دستورالعملهای نجاتبخش و سعادتآفرین این دین آسمانی، دانشکده علوم حدیث با رعایت اصل آموزش علوم حدیث، اهداف بلندی را پیگیری میکند که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد:
1. تربیت و تامین دبیران و مربیان متخصص در علوم حدیث و معارف دینی، به منظور رفع نیاز مراکز آموزشی؛
2. تربیت و تامین محققان و کارشناسان مطالعات و تحقیقات اسلامی در شاخههای مربوط به علوم حدیث؛
3. تربیت مبلغان معارف اسلامی برای داخل و خارج کشور و تامین نیازمندیهای رایزنیها و خانههای فرهنگ جمهوری اسلامی ایران؛
4. جذب داوطلبان مطالعات و تحقیقات علوم حدیث از کشورهای دیگر و پاسخگویی به نیازهای مراکز اسلامی خارج از کشور؛
5. فراهم آوردن امکانات برای ارتقای سطح علمی ـ فرهنگی کارشناسان سازمانهای دولتی و نهادهای اسلامی در زمینه مسائل مختلف اسلامی؛
6. شناخت استعدادها و فراهم آوردن امکانات برای ادامه تحصیل افراد مستعد در دوره های بالاتر، جهت تربیت محدث، مبلغ، محقق و اسلامشناس.
مقطع کارشناسی:
در سال 1374 با تلاشهایی که انجام گرفت، مشخصات کلی، برنامه و سرفصل دروس رشته علوم حدیث در مقطع کارشناسی در شورای گسترش آموزش عالی به تصویب رسید.
اولین دورههای دانشآموختگان دانشکده طی سالهای 82 تا 85 با موفقیت چشمگیری توانستند رتبههای برتر رشته علوم قرآن و حدیث در آزمون کارشناسی ارشد دانشگاههای سراسر کشور را به خود اختصاص دهند.
واحدهای درسی:
تعداد واحدهای درسی مقطع کارشناسی علوم حدیث، 135 واحد به شرح و زیر است:
1.دروس عمومی، 11 واحد (شامل: فارسی، زبان خارجی، تربیت بدنی، انقلاب اسلامی و ریشههای آن)
2. دروس پایه،74 واحد (شامل: اخلاق، تاریخ تشیع، سیره پیشوایان دینی،زبان تخصّصی، کلام و عقاید اسلامی، تفسیر قرآن، صرف و نحو ، قرائت و درک متون معاصر، تجوید و آواشناسی، علوم بلاغی، قرائت مطبوعات، مکالمه عربی و ...)
3. دروس تخصّصی، 53 واحد (شامل: اصطلاحات حدیثی، مبانی فهم حدیث، جوامع حدیثی شیعه و اهل سنت ، آشنایی با علم رجال، فقه الحدیث و ...)
تحصیلات تکمیلی:
1. بر اساس آییننامههای آموزشی مصوب و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته علوم حدیث، برابر با چهار نیمسال تحصیلی است. دروس این مقطع، در 28 واحد درسی و 4 واحد پایاننامه تنظیم شده است.
2. در حال حاضر، دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشکده در سه گرایش تفسیر اثری ، کلام و عقاید و نهج البلاغه پذیرش شدهاند.
3. از دروس رشته علوم حدیث با گرایش تفسیر اثری، میتوان به روششناسی تفسیر اثری، آسیبشناسی روایات تفسیری، مبانی فهم حدیث، تفسیر موضوعی و ... اشاره کرد.
4. برخی از عناوین دروس رشته علوم حدیث با گرایش کلام و عقاید اسلامی، عبارتند از: حوزهها و مکاتب حدیثی، کتابشناسی احادیث اعتقادی، علم کلام، علم و معرفت در قرآن و حدیث، مبانی احتجاج و گفت وگو در قرآن و حدیث، توحید در قرآن و حدیث و ...
5. در رشته علوم حدیث با گرایش نهج البلاغه نیز دروسی چون : نقد متن و بررسی شبهات پیرامون نهج البلاغه ، مباحث اعتقادی در نهجالبلاغه ، اخلاق و تربیت در نهج البلاغه و امثال آن ارائه میشود.
6. کار طراحی و کسب مجوزهای لازم برای گرایشهای دیگردر مقطع کارشناسی ارشد و مقطع دکتری علوم حدیث در حال پیگیری و اقدام میباشد.
7. دانشکده علوم حدیث در راستای تداوم روند رو به رشد علمی و فرهنگی خود، همزمان با دانش آموختگی اولین ورودی دورة کارشناسی، با تشکیل کمیتههای تخصصی برنامه و سرفصلهای دروس گرایشهای رشته علوم حدیث در مقطع کارشناسی ارشد را تدوین و در سال 1382 به تصویب شورای گسترش آموزش عالی رسانید و در همان سال نیز مجوز اجرای دورة کارشناسی ارشد را دریافت کرد.
امکانات و مزایای دانشکده:
ساختمان دانشکده با زیر بنای بیست هزار متر مربع در جوار حرم مطهر حضرت عبدالعظیم ـ علیه السلام ـ در شهر ری احداث شده و فضاهای آموزشی، پژوهشی، اداری و رفاهی مورد نیاز در آن پیش بینی شده است.
ـ بر خورداری از فضای مناسب آموزشی
ـ امکانات کمک آموزشی از قبیل مرکز رایانه و آزمایشگاه زبان
ـ بهرهگیری از برنامههای متنوع آموزشی و پژوهشی با استفاده از اساتید مجرب
ـ کتابخانههای تخصصی علوم حدیث ، علوم قرآنی و تاریخ با ظرفیت 250 هزار جلد کتاب
ـ تالارهای مطالعه جداگانه برای برادران و خواهران
ـ مرکز اطلاعرسانی و اینترنت
ـ مرکز نجوم و ستارهشناسی (شامل رصدخانه و آسماننما)
ـ دو تالار اجتماعات 120 نفره و یک تالار همایش به گنجایش 500 نفر.
ـ مجموعه ورزشی (شامل استخر، سونا، سالن بدنسازی و ...).
ـ سالن غذاخوری
از دیگر مزایای دانشکده میتوان به برنامههای متنوع فرهنگی و پژوهشی اشاره کرد که با توجه به لزوم رشد همهجانبه دانشجویان، در کنار فعالیتهای آموزشی آنها پیشبینی شده است.
شیوه پذیرش دانشجو:
1 ـ مقطع کارشناسی:
دانشکده علوم حدیث در مقطع کارشناسی به شیوة «متمرکز» دانشجو میپذیرد. داوطلبان علاقه مند به تحصیل در این دانشکده باید در یکی از گروههای آزمایشی علوم انسانی یا ریاضی یا تجربی در آزمون سراسری ثبت نام نمایند.(اواخر آذر ماه)
لازم به ذکر است این دانشکده جزء موسسات غیر انتفاعی – غیر دولتی است (البته تحصیل در این دانشکده به مدت 8 نیمسال تحصیلی رایگان است) داوطلبان می بایست در هنگام ثبت نام در فرم ثبت نام محل مربوط به موسسات غیر انتفاعی – غیر دولتی را علامت به زنند.
پس از شرکت در آزمون سراسری (تیرماه) قبولی در آزمون و مجاز به انتخاب رشته شدن داوطلب می بایست کد مربوط به رشته علوم حدیث را از بخش رشته های موسسات غیر انتفاعی – غیر دولتی دفترچه شماره 2 انتخاب نماید و براساس علاقه مندی در یکی از 100 اولین خود قرار دهد .(مرداد ماه)
نتیجه نهایی توسط سازمان سنجش آموزش کشور در شهریور ماه اعلام می گردد.
2ـ مقطع کارشناسی ارشد:
دانشکده علوم حدیث در مقطع کارشناسی ارشد به شیوه «متمرکز با روش خاص» دانشجو می پذیرد. علاقمندان به تحصیل در یکی از گرایشهای مقطع کارشناسی ارشد این دانشکده لازم است ابتدا در آزمون ورودی تحصیلات تکمیلی رشته علوم قرآن و حدیث شرکت کنند و در صورتی که مجاز به انتخاب باشند میتوانند با انتخاب کد رشته محل دانشکده مربوط، هریک از گرایشهایمقطع کارشناسی ارشد این دانشکده را انتخاب کنند. پس از انتشار اسامی چند برابر ظرفیت از سوی سازمان سنجش آموزش کشور به دانشکده و شرکت در مصاحبة علمی ورود به دانشکده، در صورت احراز امتیازات علمی و پژوهشی موردنیاز به عنوان پذیرفته شده از سوی دانشکده به سازمان سنجش اعلام خواهند شد.
3- دانشکده مجازی و آموزش های الکترونیکی :
دانشکده علوم حدیث، در کنار موفقیت های درخشانی که در بخش آموزش حضوری به دست آورده است، این توفیق را داشته که به عنوان یکی از مراکز پیشتاز دانشگاهی در زمینه آموزش الکترونیکی ،دروس خود را از طریق شبکه اینترنت در اختیار عموم علاقمندان در سراسر جهان قرار دهد . در این دانشکده مجازی که اولین نمونه در نوع خود است ، دروس این رشته دانشگاهی به صورت چند رسانهای و تعاملی ارائه میشود. شیوه آموزشی و امکانالت جانبی در نظر گرفته شده برای این دانشکده اینترنتی به گونهای طراحی شده است که بازده و کیفیت آموزشی در حد مطلوبی حفظ شود.
آشنایی با دانشکدۀ مجازی علوم حدیث
در شبکۀ جهانی اینترنت
دانشکدۀ علوم حدیث اولین مرکز رسمی آموزش عالی کشور است که با مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یکی از پرکاربردترین و زیربناییترین رشتههای علوم اسلامی را به صورت تخصصی به دانشجویان خود آموزش میدهد. این مرکز غیردولتی، در کنار موفقیتهای درخشانی که در بخش آموزش حضوری به دست آورده، این توفیق را داشته است که به عنوان یکی از مراکز پیشتاز دانشگاهی در زمینۀ آموزش الکترونیکی، با استفاده از شبکۀ اینترنت، امکان بهرهگیری از آموزشهای خود را برای گروه بیشتری از مشتاقان فراهم سازد. برنامۀ اصلی این طرح ارائۀ تمامی دروس مصوب رشتۀ دانشگاهی علوم حدیث به صورت غیر حضوری (مجازی) و اعطای مدرک رسمی به دانشآموختگانی است که بتوانند این دوره را با موفقیت و بازده بالای علمی پشت سر گذارند.
یکی از شیوههای نوین و کارآمد برای گسترش آموزش و ایجاد امکان فراگیری برای همۀ مشتاقان در هر زمان و از هر مکان بهرهگیری از امکانات و مزایای شبکۀ اینترنت و آموزش الکترونیکی است. با توجه به اهداف دانشکده و لزوم بهرهگیری از ابزارهای نوین ارتباطی و آموزشی در عرصۀ آموزش علوم و معارف اسلامی این دانشكده از سال 1381 به صورت متمركز كار مطالعه و برنامهریزی در این زمینه را آغاز كرد و به لطف خداوند متعال و عنایت اهلبیت (علیهم السلام) پیش از سایر مراکز دانشگاهی کشور اولین دورۀ الکترونیکی خود را از تابستان 1383 در شبکۀ جهانی اینترنت ارائه نمود.
رشتۀ علوم حدیث چیست؟
علوم حدیث شاخهای گسترده از الهیات و علوم اسلامی است. در این رشته علاوه بر ارائۀ دروس عمومی دانشگاهها بسیاری از دروس لازم برای آشنایی با معارف اسلامی به عنوان دروس پایه ارائه میشود. برخی از این دروس عبارت است از: صرف و نحو عربی، تاریخ اسلام، کلام و عقاید اسلامی، روش تحقیق و ... . دروس تخصصی این رشته نیز به گونهای تنظیم شده است که دانشجو را با مبانی استخراج، فهم و بررسی احادیث آشنا میکند. رجال، اصطلاحات حدیثی، جوامع حدیثی، فقه الحدیث و مانند آن دروس تخصصی این رشته را تشکیل میدهد. در حال حاضر این دانشکده در مقطع کارشناسی (با 150 واحد) و در مقطع کارشناسی ارشد (با 32 واحد) از طریق آزمون سراسری دانشگاهها دانشجوی رسمی و حضوری میپذیرد.
ویژگی دروس الکترونیکی دانشکدۀ مجازی
در این دانشکدۀ اینترنتی تنها به ارائۀ متن دروس اکتفا نمیشود. بلکه تلاش شده تا با به کارگیری امکانات و ابزارهای پیشرفتۀ چندرسانهای و تعاملی، محیط کلاس بازسازی و از فرایند یادگیری اطمینان حاصل شود. استفاده از صوت، تصویر و پویانمایی، امکان ارتباط سریع و زنده با استاد و راهنمای آموزشی، دسترسی به بانک پرسشها و پاسخهای احتمالی، امکان نگارش و ذخیرۀ جزوه و یادداشت شخصی، امکان دسترسی آسان به متن کامل جزوۀ هر درس، ارائۀ پرسش و آزمونهای متناوب و ثبت و گزارش نتایج آن، امکان تکرار و بازبینی هر بخش از درس، هدایت آموزشی فراگیر و مشخص کردن وظایف و مراحل کار در طول استفاده از دروس، از جمله ویژگیهای برجستۀ دروس الکترونیکی این دانشکدۀ مجازی است.
فرصتی استثنایی
با راهاندازی دانشکدۀ مجازی علوم حدیث، فرصتی استثنایی در اختیار مشتاقان فراگیری علوم اسلامی و داوطلبان تحصیلات دانشگاهی قرار گرفته است. همۀ علاقه مندان میتوانند از هر نقطه از جهان و در هر ساعت از شبانهروز با مراجعه به پایگاه اینترنتی دانشکده پس از ثبتنام از امکانات و دروس آن استفاده کنند. دانشجویان سایر رشتههای تحصیلی که تاکنون امکان تحصیل همزمان در رشتههای علوم اسلامی را پیدا نمیکردند، افراد شاغلی که در طول روز نمیتوانند به مراکز آموزشی مراجعه کنند، خانمهای خانهدار، ایرانیان خارج از کشور و بسیاری دیگر از مشتاقان، اکنون میتوانند به آسانی بر تحصیلات و اطلاعات دینی خود بیافزایند.در این دانشکدۀ اینترنتی علاوه بر ارائۀ دورههای رسمی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دورههای آزادی به صورت مجموعهای از دروس یا تکدرس ارائه خواهد شد.
فرصتی طلایی برای سازمانها و نهادها
موضوع آموزش ضمن خدمت نیروی انسانی، به عنوان یک ضرورت همیشگی در برابر همۀ سازمانها قرار دارد. در این میان، ارتقای سطح دانش دینی کارکنان، از اهمیت و ویژگی خاصی برخوردار است. دانشکدۀ مجازی علوم حدیث با در اختیار داشتن دروس، منابع و اساتیدی برجسته آمادگی دارد دورههای ویژه ای را برای کارکنان مراکز علاقه مند تعریف و با نظارت سازمان مربوط اجرا کند. این اقدام علاوه بر کاهش چشمگیر هزینههای آموزشی و اجرایی امکان اشراف کامل بر فعالیت اعضا و اطلاع دقیق از میزان فراگیری و پیشرفت آنها را در اختیار مدیران آن سازمان قرار میدهد.
پایگاه اینترنتی دانشکده علوم حدیث
امروز یعنی ابتدای قرن بیست و یکم شاهد وقوع تحولی عظیم هستیم که روز به روز بر وسعت و لحظه به لحظه بر سرعت آن افزوده میشود. تحولی بزرگتر و پیچیدهتر از همه آنچه در طول قرن بیستم اتفاق افتاد. شبکهای که ناگهان به گونهای رؤیایی سراسر زمین را درنوردید و به هم پیوند داد و دنیای بهتزده را به تدریج اسیر خود کرد. تحقیقات پوسیده در لابهلای برگهدانها را با خود از این سوی عالم به دیگر سو برد تا طرح ناتماممانده صنعتی را تکمیل و یا قلب از کارافتاده کارخانهای را حیات دوباره بخشد.
اکنون شاید کمتر مرکز علمی و دانشگاهی را در جهان بتوان یافت که در شبکه جهانی حضوری فعال و چشمگیر نداشته باشد. گسترش و آسان شدن ارتباطات و کوچکشدن دهکده جهانی، آنچنان تحولی عظیم در عرصه آموزش و پژوهش ایجاد کرده و به کاروان علم و دانش چنان سرعتی بخشیده است، که لحظهای تردید و سستی در بهرهگیری از این فنآوری، عقبماندگی و خسارتی جبرانناپذیر را در پی خواهد داشت.
دانشکده علوم حدیث، به عنوان اولین مرکز آکادمیک آموزش احادیث گهربار اهلبیت عصمت و طهارت در جهان تشیع، یکی از مراکزی است که تلاش نموده در آغازین سالهای تاسیسش با راه اندازی پایگاهی حدیثی از این امکان بزرگ در راه اهداف مقدس خود بهره گیرد. امید که این گام کوچک در راه خدمت به معارف اهلبیت(علیهم السلام) مورد قبول آن حضرات و مورد توجه پژوهشگران در این عرصه قرارگیرد. بدین منظور ضمن تأسیس مدیریتی با عنوان مدیریت آموزشهای الکترونیکی, کار مطالعه, برنامهریزی و اجرای این طرح آغاز شده است. امید است در آیندهای نزدیک, اولین دوره رسمی این شیوه آموزشی آغاز گردد و علاقه مندان بتوانند بدون مشکلات و موانع موجود, از هر نقطه از جهان با استفاده از شبکه اینترنت, در کلاسهای دانشکده شرکت و مدرک رسمی و معتبر این رشته را دریافت کنند.
شما اگر مایل به ثبت نام در این دوره و یا خواستار کسب اطلاعات بیشتر دراین زمینه میباشید, میتوانید باعضویت در خبر نامه این بخش, اطلاعات تکمیلی در این رابطه را دریافت فرمایید.
اهداف این پایگاه:
. معرفی دانشکده در شبکه جهانی،
. معرفی و نشر متون و معارف حدیثی،
. ارائه کتبی، صوتی و تصویری برنامههای علمی و پژوهشی حدیثی و زمینهسازی برای ایجاد دانشکده مجازی،
. ایجاد زمینهای برای انتشار وسیع نشریات، کتب، پایاننامهها و دیگر محصولات دانشکده،
. ایجاد ارتباط و همکاری با مراکز و شخصیتهای علمی،
. معرفی اعضای هیات علمی، اساتید، و دانشجویان دانشکده،
. تقویت روحیه پژوهش و فعالیتهای علمی دانشجویان،
. اعلام و تبلیغ برنامهها و فعالیتهای دانشکده،
. زمینهسازی برای شناسایی و جذب اساتید و دانشجویان شایسته،
. پاسخگویی به پرسشها و نیازهای علمی مراکز و افراد،
. ایجاد ارتباط و همکاری دوجانبه با پایگاههای اسلامی و حدیثی.